Avrupa Yakası mutfağından
Beyazcamda kurulan güzel sofralar, ekran karşısındakilerin de iştahını kabartıyor. Yemeye meraklı toplumumuzun en sevdiği dizilerden Avrupa Yakası'nın güzel yemek yemekten zevk alan oyuncularına ve dizinin karakterlerine en sevdikleri yemekleri sorduk, tariflerini aldık...
Avrupa Yakası özel mönüsü
Sofra başında geçen ve bol bol yemek sohbetlerinin yapıldığı diziler, ekran karşısındaki izleyicinin de iştahını kabartıyor. Avrupa Yakası'nın yemek yemeye ve pişirmeye düşkün ünlü karakterleri ve yıldızları, bu hafta en sevdikleri yemeklerin tariflerini verdi.
İnsan televizyonda bir dizi ya da film seyrederken güzel bir yemek sahnesiyle karşılaşınca, midesi harekete geçiveriyor hemen. Hiç aklınızda bile yokken ekranda iştahla çorba kaşıklayan birini görseniz, canınız mis gibi sıcak bir çorba istiyor... Ya da tıpkı şarap bağlarında geçen ve birbirinden güzel şarapları tanıtan Oscar ödüllü Side Ways filminde olduğu gibi, kadeh kadeh şarap içmek geliyor içinizden... Tabii senaryo yazarları yalnızca bizim iştahımızı açmak ve "Bakalım bugün ne pişirecekler?" duygusu uyandırmak için buna başvurmuyor. Yeme alışkanlıkları bir insanı, kültürü, hatta ülkeyi tanıtmak isterken çok işe yarıyor. Avrupa Yakası'nın bir yanıyla Avrupalı, bir yanıyla Türk gelenek ve göreneklerine sıkı sıkıya bağlı karakterleri de yemek seçimleriyle kendileri hakkında bize çok şey söylüyor. Antep mutfağından vazgeçmeyen Makbule (Hasibe Eren), baklavacı Tacettin (Veysel Diker), muhallebici dükkânının yeni işletmecisi Sacit (Tolga Çevik), tercihini suşiden yana kullanan Aslı (Gülse Birsel) ve ottan vazgeçmeyen Yaprak'a (Hale Caneroğlu), bu kez canlandırdıkları karakterlerin yanı sıra kendi hayatlarında neleri sevdiklerini sorduk. İşte tarifleriyle birlikte Avrupa Yakası mutfağından spesiyaller...
GÜLSE BİRSEL (Aslı)
--------------------------------------------------------------------------------
Avrupa Yakası'nın senaristi ve başarılı oyuncusu Gürse Birsel, canlandırdığı Aslı karakterinin dışarıda suşiye, ama evde annesinin ev yemeklerine ve sarmasına bayıldığını söylüyor. Aslı'nın yemek yapmadığını da hatırlatıyor. Gülse Birsel ise en çok balık, deniz ürünleri ve makarna seviyor.
Yapılışı: Domates ve fesleğen sosu hazırlamak için domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Doğranmış domatesi bir tavada soteleyin. Sarmısak, kıyılmış fesleğen ve kekiği ekleyip pişirin. Son olarak tuz ve karabiberi ekleyip tavayı ocaktan alın. Makarnayı haşlamak için suyu kaynatın. Kaynayan suya makarnaların yapışmaması için tuz ve zeytinyağı gezdirin. Makarnaları ekleyip 9 dakika haşlayın. Makarnayı süzüp domatesli fesleğen sos ile karıştırın. Servis tabağına alıp üzerine toz parmesan peyniri serpip servis yapın. Domatesli ve fesleğen soslu penne (2 kişilik)
* Yarım paket penne makarna
* 2 adet domates
* Yarım diş sarmısak
* Taze fesleğen ve kekik
* Tuz, karabiber
* 3 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 çorba kaşığı toz parmesan
HASİBE EREN (Makbule)
--------------------------------------------------------------------------------
Yapılışı: Kabakları ve patatesi rendeleyin. Dereotunu, maydanozu ve taze soğanları ince ince kıyıp rendelenmiş patatese ekleyin. Beyaz peyniri de rendeleyip ilave edin. Yumurta, un, tuz, karabiber ve istenirse biraz pul biber ekleyip iyice karıştırın. Sıvı yağı bir tavada kızdırın. Karışımdan bir yemek kaşığı kadar alıp tavaya koyun. Tavanın alabileceği kadar sayıda mücveri aynı anda kızartmaya başlayın. Üstünüzün çok kokmaması için aspiratörü açmayı da unutmayın! Her bir yüzünü iki üç dakika kızartın. Pişen nefis mücverlerinizi servis tabağına almadan önce, tabağa kalın bir tabaka peçete sermenizi öneririm. Fazla yağı almış olur. Afiyet olsun... Hasibe Eren, canlandırdığı ve Avrupa Yakası'nın en sevilen karakterlerinden olan Makbule'nin en sevdiği yemeklerin mumbar dolması, etli yaprak dolması ya da yuvarlama olabileceğini düşünüyor. Kendisi ise hazırlaması çok kolay ve lezzetli bir yemek olduğu için tercihini mücverden yana kullanıyor. İşte Hasibe Eren'in mutfağından mücverin tarifi:
Mücver
* 3 adet kabak
* 1 orta boy patates
* 100 gr beyaz peynir
* 2 adet yumurta
* Yarım demet dereotu
* ¼ demet maydanoz
* 2 adet taze soğan
* 1,5 su bardağı un
* 1,5 su bardağı sıvı yağ
* Tuz, karabiber
* İsteğe bağlı pul biber
GAZANFER ÖZCAN (Tahsin Bey)
--------------------------------------------------------------------------------
Avrupa Yakası'nın babası Tahsin Bey en çok 'kuzu kapama'yı seviyor. Gazanfer Özcan ise gerçek hayatta mantı ve kurufasulyeye bayılıyor.
Yapılışı:
Kuru fasulyeleri akşamdan sıcak suda ıslatın. Sabah kendi suyunda yumuşayana kadar pişirin. Soğan ve sarımsağı zeytinyağı ile güveçte biraz kavurun. Doğranmış biberleri, salçayı ve domatesleri ilave edin. Tencereye biraz kaynar suyla birlikte fasulyeleri ekleyin. Bu karışım kaynayınca minik minik doğranmış pastırmaları ve tuzu ilave edin. Tencerenin ağzını iki kat folyo ile kaplayın. Önceden ısınmış fırında 15 dakika pişirin.
Kurufasulye
* 2 su bardağı kurufasulye
* 2 soğan
* 2 diş sarımsak
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 5 sivribiber
* 2 yemek kaşığı domates salçası
* 4-5 domates
* Tuz
* 5-10 dilim pastırma
Yavuz Seçkin ve Levet Üzümcü
--------------------------------------------------------------------------------
YAVUZ SEÇKİN (Sertaç)
Yavuz Seçkin'in en sevdiği yemek patlıcan musakka ve pilav. Ayrıca börek ve tatlı çeşitlerine de bayılıyor. Avrupa Yakası'nda canlandırdığı Sertaç'ın ise muhallebiyi çok sevdiğini, hatta Sertaç'la tek ortak noktalarının tatlı sevmek olduğunu belirtiyor
LEVENT ÜZÜMCÜ (Cem)
Dizide, Sütçüoğlu ailesinin damadı Cem'i canlandıran Levent Üzümcü'nün en sevdiği yemek zeytinyağlı enginar. Canlandırdığı karakter Cem'in ise sıkı bir pizzacı olduğunu düşünüyor.
Yapılışı: Enginarları pişirmek için, zeytinyağını kızdırıp arpacık soğanlarla birlikte, iki üç dakika kavurun. Havuç ve patateslerden yuvarlak bir sebze oyacağı ile minik toplar hazırlayın. Havuçları tencereye ekleyin. Bir iki çevirdikten sonra unu ilave edip, 1-2 dakika daha pişirin. Tencereye su ve limon suyu katın. Kaynayınca köpüğünü alın. Tuzunu da ekleyin. Enginarları bütün olarak tencereye koyun ve patatesleri ilave edin. Kapağını kapatıp 20-25 dakika normal ateşte pişirin ve soğumaya bırakın. Zeytinyağlı enginar ve iç bakla 4 kişilik
Enginar için:
* 4 adet taze enginar
* Yarım su bardağı zeytinyağı
* 10 adet arpacık soğan
* 1'er adet havuç ve patates
* 2 çorba kaşığı un
* 2 su bardağı su Yarım limonun suyu
hale caneroğlu ve peker açıkalın
--------------------------------------------------------------------------------
HALE CANEROĞLU (Yaprak)
Avrupa Yakası'nın güzel vejetaryeni Yaprak, hayatında et ve hayvansal ürünlere yer vermiyor. Yaprak'ı canlandıran Hale Caneroğlu, bu yüzden Yaprak'ın tüm yeşil ve 'doğal' adı altındaki bulamaçları vitamin niyetine yiyeceğini söylüyor. Kendisi ise Karadenizli olduğu için Karadeniz, zeytinyağlıları çok sevdiği için de Ege mutfağına düşkün. Sebze yemekleri ve yeşile her ne kadar Yaprak gibi meraklı olsa da, damak tadına çok önem verdiğinin üzerine basıyor. Dünya mutfaklarından Uzakdoğu mutfağını çok seviyor, İtalyan mutfağına da tapıyor. Caneroğlu, mutfakta olmaktan keyif aldığını, çok güzel soslu etler ve makarnalar yaptığını söylüyor. En favori yemeği ise, özel günlerde evde arkadaşları için yaptığı sarımsaklı ekmek.
Sarımsaklı Ekmek
Baget ekmeğin dışını soyulmuş sarımsak dişleriyle ovun. Sonra ekmeğin altı bütün kalacak şekilde, üstten dilimleyin. Sonra göz kararı biraz tereyağı ve yumuşak bir margarini ezip, içine toz parmesan, ince kıyılmış maydonoz (ya da dereotu) ve birkaç diş sarımsak koyarak karıştırın. Bu karışımı ekmek dilimlerinin arasına sürün ve ekmeği, üzerini biraz açık bırakarak folyo kağıda sarıp fırına verin. Ekmek çok fazla kurumadan fırından çıkartın.
PEKER AÇIKALIN (Gaffur)
Avrupa Yakası'nın Gaffur'u Peker Açıkalın'ın en sevdiği ve en sık yaptığı yemek peynirli yumurta. Tarifi için de "Anladınız siz onu!" diyor. Açıkalın, Gaffur'un en sevdiği yemeğin de peynirli yumurta olduğunu ekliyor
tolga çevik ve veysel diker
--------------------------------------------------------------------------------
TOLGA ÇEVİK (Sacit)
Dizinin 'bıçkın delikanlılarından' Sacit'i canlandıran Tolga Çevik'in en sevdiği yemek kapuska. Sacit'in en sevdiği yemek ise çiğ köfte ve kebap'mış... Yapılışı: Lahana yapraklarını ayırıp, yıkadıktan sonra ince ince kıyın. Bir tencerede küp küp kestiğiniz soğanları tuzla beraber sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavurun. Lahanaları ilave edin. Üzerine doğranmış domates (veya salça) ve biraz pul biber ekleyin. Üzerine biraz su döküp kısık ateşte pişirin. Yemeğin sulu olmasını istiyorsanız, pişerken içine istediğiniz kadar su ekleyebilirsiniz.
Kapuska
* 1 orta boy lahana
* 1 kuru soğan
* 2 domates ya da 1 yemek kaşığı salça
* Biraz sıvı yağ ya da tercihe göre margarin
* Kırmızı pul biber
* Tuz
VEYSEL DİKER (Tacettin)
Veysel Diker, Avrupa Yakası'nda canlandırdığı Tacettin karakterinin en çok kebap seveceğini düşünüyor. Kendisi ise en çok levrek marine seviyor ve kendisine sık sık yapıyor. İşte Veysel Diker'in levrek marine tarifi...
Levrek Marine Levrek filetoyu jülyen usulü doğrayın ve limon suyuna yatırın. Yaklaşık yedi saat bekletin. O sırada levrek, limon suyunda pişer. Yedi saatin sonunda levreği başka bir kaba alın. İçine iki tatlı kaşığı hardal, bir miktar zeytinyağı, bir miktar ayçiçek yağı, istediğiniz kadar tane karabiber, doğranmış dereotu ve ay biçiminde ince doğranmış orta boy bir kuru soğan ekleyin. Bir süre bekledikten sonra servis edebilirsiniz.